Tel.: (+32) 03 / 844.25.60
Eikenstraat 80 - B-2840 Rumst-Reet
Fax: (+32) 03 / 844.05.17 - E-mail: advocaat@bergmans-law.be


Print

Publicaties: Abnormale burenhinder

Indien uw buur het U bijzonder lastig maakt, kan hij worden vervolgd, zelfs al leeft hij alle wettelijke regels na en is hij met ‘alles in orde’.

Volgens het Burgerlijk Wetboek is het immers verboden om uw eigendomsrecht zó uit te oefenen dat iemand anders er overdreven hinder van heeft. Tussen de rechten van naburige eigenaars bestaat een bepaald evenwicht, en dat moet bewaard blijven. Wie zijn buur méér hinder bezorgt dan wat als een gewoon buurschapsnadeel kan worden beschouwd, kan door de rechter worden veroordeeld om het verbroken evenwicht te herstellen. Stel dat uw buur de bomen in zijn tuin zo hoog laat groeien dat er bij U geen straaltje zon meer komt: dan kan de rechter U verplichten om die bomen te vellen of ze op z’n minst te snoeien, zelfs al staan ze wettelijk gezien ver genoeg van de scheidingslijn. Het is moeilijk te zeggen wat ‘abnormale burenhinder’ precies is. Dat hangt af van de plaats (stad of platteland, woon- of industriegebied), het tijdstip (dag of nacht), de omstandigheden (wie woonde er eerst), enz.

Indien er met uw buur niet te praten valt, kan U advies inwinnen van een advocaat, die eventueel de gepaste procedure zal inleiden voor de rechtbank. Een tip: Stap eerst binnen bij uw verzekeringsmakelaar: een goede en bij-de-tijdse familiale verzekering zal tussen komen in de kosten en erelonen van de advocaat die U raadpleegt, en dit is toch mooi meegenomen!

Print


© 2000-2005 Advocatenkantoor Jan Bergmans