Tel.: (+32) 03 / 844.25.60
Eikenstraat 80 - B-2840 Rumst-Reet
Fax: (+32) 03 / 844.05.17 - E-mail: advocaat@bergmans-law.be


Print

Publicaties: De zorgvuldige eigenaar van een wagen wordt beloond door de rechter!

Onlangs moest de Politierechtbank van Mechelen zich uitspreken over de afwikkeling van een ongeval, waarbij de eigenaar van het voertuig het niet eens was met het expertiserapport van de B.A.-verzekeraar. De expert van de verzekering raamde de schade aan de wagen op 65.943 fr. excl. B.T.W.

Volgens de eigenaar hield de expert van de verzekering echter onvoldoende rekening met de uitzonderlijke staat van onderhoud van de wagen. De eigenaar vorderde in kortgeding voor de rechtbank de aanstelling van een gerechtsdeskundige die tot het besluit kwam dat het kwestieuze voertuig inderdaad in een uitzonderlijke staat van onderhoud verkeerde en slechts weinig kilometers op de teller had, waardoor moeilijk een soortgelijk voertuig aan te treffen was op de tweedehandsmarkt. Volgens de gerechtsexpert bedroegen de herstellingskosten minimaal 180.000 fr. excl. B.T.W., terwijl de waarde vr het ongeval geschat werd op 120.000 fr. excl. B.T.W. Dit laatste is de vervangingswaarde, d.i. het bedrag dat nodig is om zich een gelijkaardige zaak aan te schaffen. De herstelkosten overtroffen dus de vervangingswaarde van het voertuig.

De eigenaar van het voertuig argumenteerde voor de rechtbank dat hij recht had op de prijs die nodig zou zijn om zijn voertuig te herstellen. De Politierechtbank van Mechelen gaf de eigenaar gelijk.De rechter stelt dat wanneer op de tweedehandsmarkt geen voertuig kan worden aangetroffen dat vergelijkbaar is met het beschadigd exemplaar, de eigenaar kan vorderen dat de herstellingskosten worden vergoed in plaats van dat de vervangingswaarde wordt uitbetaald. In casu werd de verzekeringsmaatschappij bovendien nog veroordeeld om de kosten van de gerechtsexpert te betalen n moest ze ook nog een fikse vergoeding wegens gebruiksderving betalen aan de eigenaar!

Tip: Doe bij een verkeersongeval of verkeersovertreding altijd een beroep op uw polis rechtsbijstand en win (gratis) het deskundig advies in van een advocaat, gespecialiseerd in verkeerszaken. Zijn ereloon wordt gedragen door uw rechtsbijstandverzekeraar en U bent zeker van een onafhankelijk en deskundig advies!

Print


© 2000-2005 Advocatenkantoor Jan Bergmans