Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie.

Vluchtelingen op hotel

Wij spraken met Kwinten Ghijsens, hoteluitbater, die onlangs vluchtelingen in zijn hotel opving.

De instroom aan vluchtelingen is ondanks de medialuwte nog lang niet voorbij. Elke dag melden zich nog vluchtelingen aan in Brussel. Soms loopt het zo’n vaart dat er mensen op straat dreigen te moeten slapen vooraleer ze zich konden aanmelden. Zo ook enkele weekends geleden toen alle voorziene opvangplaatsen in Brussel volzet waren. Vluchtelingen Vlaanderen sloeg daarop een noodkreet, waarna ook Het Limburgs Platform voor Vluchtelingen haar gewicht in de schaal gooide om voor dit weekend opvang te vinden voor tenminste een derde van die 150 vluchtelingen.

Een van de vrijwillige opvangplaatsen was Hotel Arte, gelegen in het centrum van Genk vlakbij het station. Wij spraken met de zaakvoerder Kwinten Ghijsens.

“Al een tijdje speelde ik met het idee om iets te doen voor de vluchtelingen, en daarom heb ik samen met mijn collega-zaakvoerster schepen Angelo Bruno aangesproken” vertelt hij.

“Er waren nog heel wat vluchtelingen die geen opvangplaats hadden dat weekend, dus het idee om hen op te vangen in het hotel voor een weekendje vooraleer ze terug in Brussel zich moesten aanmelden was snel aanvaard. We hebben zelfs de was gedaan voor deze mensen en gezorgd voor eten.
Een aantal vluchtelingen waren gewikkeld in dekens toen ze aangekwamen en hadden het enorm koud. Ook sommigen hun schoenen waren volledig versleten. Ik heb daarom zelfs een deel van mijn eigen kledij en schoenen meegegeven.” zegt hij.

“We vingen zo’n 16 vluchtelingen op, waaronder één minderjarige jongen. De meesten waren Afghanen en Irakezen. En hoewel communiceren niet makkelijk was, hoewel twee Genkse jongeren van Afghaanse afkomst hielpen, toch verliep de opvang vrij vlot en kunnen we besluiten dat de ervaring erg positief was.”​

Vluchtelingen op de private huurmarkt.

De meeste vluchtelingen in afwachting van hun procedure, verblijven in een opvangcentrum van Fedasil (Zoals in Sint-Truiden) of in een centrum van het Rode Kruis (Leopoldsburg, Hechtel-eksel, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lanaken, Overpelt). Daarnaast worden er ook Lokale opvanginitiatieven georganiseerd door OCMW’s.

Wat met huisvesting na erkenning?

Wanneer de asielprocedure definitief is afgelopen, moet de opvangplaats verlaten worden. En dan? Hebben vluchtelingen kans op de private huurmarkt? Door betaalbaarheidsproblemen hebben vluchtelingen heel wat problemen om goed en betaalbaar te kunnen wonen na erkenning. En ondanks het feit dat wonen een fundamentele basisbehoefte en een integratiemiddel is, ervaren vreemdelingen ook heel wat discriminatie op deze huurmarkt.