Hulpverleningszone Zuid-Oost
Keizersplein 44
9300 Aalst

Nieuwe locatie vanaf 13/12/2016
Samenwerking zone Centrum
De hulpverleningszones Centrum en Zuid-Oost, die samen een groot deel van de provincie Oost-Vlaanderen beschermen, hebben op 10 februari 2017 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor hun dispatching.

De hulpverleningszones Centrum en Zuid-Oost slaan de handen in elkaar. Voortaan zullen de noodoproepen voor beide zones verwerkt worden door de dispatching van zone Centrum.
Dit betekent dat het Hulpcentrum 100/112 nu de oproepen voor zowel zone Centrum als zone Zuid-Oost zal doorgeven aan de meldkamer van zone Centrum, die dan de juiste middelen (brandweer of ambulance) uitstuurt.

Met deze zoneoverschrijdende samenwerking sluiten beide hulpverleningszones perfect aan op de principes van de brandweerhervorming die van start ging op 1 januari 2015.
Zone Centrum en zone Zuid-Oost zijn de eerste hulpverleningszones in BelgiŽ die een dergelijke samenwerkingsovereenkomst afsluiten.

Een gecentraliseerde dispatching voor beide zones is een win-win voor zowel de bevolking, het bestuur van de zones als de brandweerdiensten :
  • De bevolking kan genieten van een nog betere en snellere hulpverlening, de snelst beschikbare middelen zullen uitgestuurd worden waar nodig.
  • Voor het bestuur van beide zones betekent deze samenwerking een meer kostenefficiŽnte manier van werken.
  • De brandweerdiensten zullen beter georganiseerd zijn, dubbele uitrukken kunnen vermeden worden, interventies buiten de zonale grenzen zullen beter gecoŲrdineerd zijn en beide diensten kunnen gemakkelijker kennis uitwisselen.
De samenwerking zal gefaseerd worden doorgevoerd.

In een eerste fase (eerste helft 2017) wordt de infrastructuur in de meldkamer van zone Centrum verder uitgebouwd. Daarnaast zal de alarmering van de pagers van de posten via het systeem in de overkoepelende meldkamer gebeuren en niet langer via het systeem in de afzonderlijke posten van zone Zuid-Oost.

In een tweede fase (einde 2017) zullen ook de beschikbaarheden van de posten automatisch door het centrale systeem gekend zijn, waardoor een dynamische alarmering volgens beschikbaarheid kan gerealiseerd worden. Is er bijvoorbeeld al een interventie bezig waardoor de manschappen van een bepaalde post niet beschikbaar zijn, dan worden automatisch de dichtstbijzijnde collega's opgeroepen.

In de overkoepelende meldkamer zullen er altijd minstens 3 personen stand-by zijn.
Nieuws

12 april 2017
Omgevingsvergunning
Meer...

1 april 2017
eLoket voor niet dringende interventies
Meer...

1 maart 2017
Vacature voor preventieadviseur niveau 1 / verantwoordelijke technieken
Meer...

13 februari 2017
Samenwerking zone Centrum
Meer...

11 december 2016
Nieuwe locatie zonehuis vanaf 13/12/2016
Meer...

21 november 2016
Begroting en meerjarenplan goedgekeurd
Meer...

4 december 2015
Nieuw logo voor zone Zuid-Oost
Meer...

1 juli 2015
Testen - federaal geschiktheidsattest
Meer...